Please use this identifier to cite or link to this item:
http://kmutnb-ir.kmutnb.ac.th/jspui/handle/123456789/69
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor | ITSARI YOUNGTHIN | en |
dc.contributor | อิสรีย์ ยังถิน | th |
dc.contributor.advisor | NANTAKRIT YODPIJIT | en |
dc.contributor.advisor | นันทกฤษณ์ ยอดพิจิตร | th |
dc.contributor.other | King Mongkut's University of Technology North Bangkok | en |
dc.date.accessioned | 2025-01-08T07:51:41Z | - |
dc.date.available | 2025-01-08T07:51:41Z | - |
dc.date.created | 2025 | |
dc.date.issued | 9/6/2025 | |
dc.identifier.uri | http://kmutnb-ir.kmutnb.ac.th/jspui/handle/123456789/69 | - |
dc.description.abstract | The objective of this safety survey is to systematically examine working conditions in a sugar factory for illustrating the current situations and activities on safety management systems and providing recommendations for improvements where needed. This study is performed in the sugar factory in Sa Kaeo Province of Thailand as a case study. This safety survey focuses on workplace environments such as the temperature, lighting, and noise affecting occupational safety and health status and wellbeing challenges of employees. It has been found unsafe working conditions in some workplace locations as they do not meet the safety standards along with employees with lack of knowledge on safety, perception of safety management, safety survey, and safety prevention. A total of 84 employees has participated in this study. The statistics analysis is done by using percentage, mean, and standard deviation. The results are as follows: (1) Safety management scores are at high level with x̄ = 3.80 and S.D. = 0.86; (2) Safety survey scores are at high level with x̄ = 3.48 and S.D. = 1.05; (3) Safety prevention scores are at high level with x̄ = 3.77 and S.D. = 0.89. When comparing different factors, the sample group shows the highest awareness in terms of annual employee health check-ups. However, the awareness regarding safety management in reporting incidents and the consequences of serious accidents in the factory is the lowest among all factors. This study highlights the need to improve the working environment and to enhance the awareness of safety information related to serious accidents to increase workplace safety among employees. Additionally, it is recommended to provide ergonomics and safety training for employees. The benefits of this study can help formulate effective safety policies and mitigate the risks of accidents in the sugar factory case study.(Total 135 pages) | en |
dc.description.abstract | การสำรวจระบบความปลอดภัยในโรงงานน้ำตาล เพื่อศึกษาสภาพการทำงาน ระบบการจัดการความปลอดภัยในโรงงานและแนะนําแนวทางการปฏิบัติที่เหมาะสม การศึกษานี้ดำเนินการในโรงงานน้ำตาลแห่งหนึ่งในจังหวัดสระแก้วของประเทศไทยเป็นกรณีศึกษา โดยการสำรวจนี้มุ่งเน้นไปที่สภาพแวดล้อมในการทำงาน เช่น อุณหภูมิ แสง และเสียง ที่ส่งผลต่อความปลอดภัย รวมถึงอาชีวอนามัยของพนักงาน จากการศึกษาพบว่าสภาพการทำงานในบางพื้นที่ยังไม่เป็นไปตามมาตรฐานความปลอดภัย อีกทั้งมีพนักงานขาดความรู้เกี่ยวกับความปลอดภัยในโรงงาน และมีการศึกษาการรับรู้ถึงการจัดการความปลอดภัย การสำรวจความปลอดภัย การป้องกันอันตราย เพื่อความปลอดภัย ซึ่งกลุ่มตัวอย่างที่ใช้ในการศึกษา คือ พนักงานในโรงงานจำนวน 84 ราย โดยทำการวิเคราะห์ข้อมูลด้วยการแจกแจงความถี่เป็นร้อยละ ค่าเฉลี่ย (x̄) และค่าส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน (S.D.) ผลจากการศึกษาพบว่า (1) การรับรู้ถึงด้านการจัดการความปลอดภัย อยู่ในระดับสูง มีค่าเฉลี่ยรวม เท่ากับ 3.80 และค่าส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐานรวม เท่ากับ 0.89 (2) การรับรู้ถึงด้านการสำรวจความปลอดภัย อยู่ในระดับสูง มีค่าเฉลี่ยรวม เท่ากับ 3.48 และค่าส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐานรวม เท่ากับ 1.05 (3) การรับรู้ถึงด้านการป้องกันอันตราย เพื่อความปลอดภัย อยู่ในระดับสูง มีค่าเฉลี่ยรวม เท่ากับ 3.77 และค่าส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐานรวม เท่ากับ 0.89 เมื่อเทียบปัจจัยแต่ละด้าน กลุ่มตัวอย่างรับรู้ถึงด้านการป้องกันอันตราย เพื่อความปลอดภัย ในจัดการตรวจสุขภาพพนักงานประจำปีมากที่สุด แต่ในด้านการรับรู้ถึงด้านการจัดการความปลอดภัย ในการแจ้งข่าวการเกิดและผลของการเกิดอุบัติเหตุร้ายแรงที่เกิดขึ้นในโรงงานเป็นการรับรู้ที่น้อยที่สุด เมื่อเทียบกับปัจจัยทั้งหมดของทุกด้าน การศึกษานี้ชี้ให้เห็นถึงความจำเป็นการปรับปรุงสภาพแวดล้อมในการทำงานและควรเพิ่มการรับรู้เข้าถึงข้อมูลข่าวสารการเกิดและผลของการเกิดอุบัติเหตุร้ายแรงที่เกิดขึ้นในโรงงาน เพื่อเพิ่มความตระหนักรู้ ความระมัดระวังของพนักงาน รวมทั้งควรจัดอบรมเพิ่มความรู้ด้านการยศาสตร์และความปลอดภัยแก่พนักงานด้วย ประโยชน์ของการศึกษานี้สามารถช่วยกำหนดนโยบายความปลอดภัยที่มีประสิทธิภาพและลดความเสี่ยงของการเกิดอุบัติเหตุในกรณีศึกษาโรงงานน้ำตาล(สารนิพนธ์มีจำนวนทั้งสิ้น 135 หน้า) | th |
dc.language.iso | th | |
dc.publisher | King Mongkut's University of Technology North Bangkok | |
dc.rights | King Mongkut's University of Technology North Bangkok | |
dc.subject | ความปลอดภัย การยศาสตร์ สภาพแวดล้อมในการทำงาน โรงงานน้ำตาล | th |
dc.subject | Safety | en |
dc.subject | Ergonomics | en |
dc.subject | Working condition | en |
dc.subject | Sugar factory | en |
dc.subject.classification | Engineering | en |
dc.subject.classification | Education | en |
dc.subject.classification | Medicine | en |
dc.title | A Study of Safety Systems in a Sugar Factory in Thailand: Case Study | en |
dc.title | การศึกษาระบบความปลอดภัยในโรงงานน้ำตาลในประเทศไทย: กรณีศึกษา | th |
dc.type | Independent Study | en |
dc.type | การค้นคว้าอิสระ | th |
dc.contributor.coadvisor | NANTAKRIT YODPIJIT | en |
dc.contributor.coadvisor | นันทกฤษณ์ ยอดพิจิตร | th |
dc.contributor.emailadvisor | nantakrit.y@eng.kmutnb.ac.th,ntk@kmutnb.ac.th | |
dc.contributor.emailcoadvisor | nantakrit.y@eng.kmutnb.ac.th,ntk@kmutnb.ac.th | |
dc.description.degreename | Master of Engineering (วศ.ม.) | en |
dc.description.degreename | วิศวกรรมศาสตรมหาบัณฑิต (M.Eng.) | th |
dc.description.degreelevel | Master's Degree | en |
dc.description.degreelevel | ปริญญาโท | th |
dc.description.degreediscipline | Industrial Engineering | en |
dc.description.degreediscipline | วิศวกรรมอุตสาหการ | th |
Appears in Collections: | FACULTY OF ENGINEERING |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
s6501092856549.pdf | 17.47 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.