Please use this identifier to cite or link to this item:
http://kmutnb-ir.kmutnb.ac.th/jspui/handle/123456789/181
Title: | Management of Food Wast in the Plastic Industry Perspectives of Employees in the EEC Region แนวทางการจัดการขยะอาหาร ในอุตสาหกรรมเหล็ก ตามทัศนคติของพนักงานของสถานประกอบการในเขตพื้นที่ EEC |
Authors: | NATTHAPON PHINNORK ณัทพล ผินนอก THITIRAT THAWORNSUJARITKUL ฐิติรัตน์ ถาวรสุจริตกุล King Mongkut's University of Technology North Bangkok THITIRAT THAWORNSUJARITKUL ฐิติรัตน์ ถาวรสุจริตกุล thitirat.t@fba.kmutnb.ac.th,thitiratth@kmutnb.ac.th thitirat.t@fba.kmutnb.ac.th,thitiratth@kmutnb.ac.th |
Keywords: | แนวทางการจัดการขยะอาหาร อุตสาหกรรมเหล็ก เขตพัฒนาพิเศษภาคตะวันออก Management of Food Plastic industry EEC |
Issue Date: | 9 |
Publisher: | King Mongkut's University of Technology North Bangkok |
Abstract: | This research aimed to study the guidelines for food waste management in the steel industry according to the attitudes of employees of establishments in the EEC area. A questionnaire was used as a tool to collect data from 201 individuals. Data analysis used statistics of percentage, mean, standard deviation, analysis of mean difference, one-way variance, and Scheffe's test, with statistical significance set at .05The research results found that most of the respondents were female, aged 23-39 years, in supervisory positions, had 10-20 years of work experience, an average income of 15,000-30,000 baht, had been in business for 5-10 years, and were large factories with more than 200 employees. The respondents gave the overall importance at a very important level. When classified by aspect, it was found that avoiding waste, increasing benefits, recycling, and converting to energy were all at a high level, respectively.The results of the comparison of differences classified according to general status, gender, and job position found that there were 4 differences: overall 4 R, avoiding waste generation, increasing benefits, recycling, and converting to energy. When classified by job position, there were 4 differences: overall 4 R, avoiding waste generation, and increasing benefits, with statistical significance at the .05 level. การวิจัยในครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาแนวทางการจัดการขยะอาหารในอุตสาหกรรมเหล็ก ตามทัศนคติของพนักงานของสถานประกอบการ ในเขตพื้นที่ EEC โดยใช้แบบสอบถามเป็นเครื่องมือในการเก็บรวบรวมข้อมูลจำนวน 201 ราย การวิเคราะห์ข้อมูลใช้สถิติค่าร้อยละ ค่าเฉลี่ยค่าส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน การวิเคราะห์ความแตกต่างของค่าเฉลี่ย ค่าความแปรปรวนทางเดียวและค่าเชฟเฟ่ กำหนดนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ .05 ผลการวิจัยพบว่า ผู้ตอบแบบสอบถามส่วนใหญ่เป็นส่วนใหญ่เป็นกลุ่มเพศหญิง อายุอยู่ในช่วง 23-39 ปี ตำแหน่งระดับหัวหน้างาน มีประสบการณ์ การทำงาน 10-20 ปี รายได้เฉลี่ย 15,000-30,000 บาท ระยะเวลาในการดำเนินธุรกิจ ระหว่าง 5 – 10 ปี ขนาดของสถานประกอบการโรงงานขนาดใหญ่ จำนวนบุคลากรมากกว่า200 คนขึ้นไป ผู้ตอบแบบสอบถามให้ระดับความสำคัญโดยภาพรวมอยู่ในระดับสำคัญมาก เมื่อจำแนกเป็นรายด้านพบว่า หลีกเลี่ยงการก่อให้เกิดขยะ ด้านการเพิ่มประโยชน์ ด้านนำกลับมาใช้ใหม่และ ด้านการเปลี่ยนเป็นพลังงาน อยู่ในระดับมากทั้งหมดเรียงตามลำดับ ผลการเปรียบเทียบความแตกต่างจำแนกตามสถานภาพทั่วไปด้านเพศ และตำแหน่งงานพบว่า มีความแตกต่างกัน จำนวน 4 รายการ ได้แก่ ด้านภาพรวม 4 R ด้านการหลีกเลี่ยงการก่อให้เกิดขยะ ด้านการเพิ่มประโยชน์ ด้านการรีไซเคิลและด้านการเปลี่ยนเป็นพลังงาน เมื่อจำแนกด้านตำแหน่งงานพบว่า มีความแตกต่างกัน จำนวน 4 รายการ ได้แก่ ด้านภาพรวม 4 R ด้านหลีกเลี่ยงการก่อให้เกิดขยะและ ด้านการเพิ่มประโยชน์ อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ 0.05 |
URI: | http://kmutnb-ir.kmutnb.ac.th/jspui/handle/123456789/181 |
Appears in Collections: | FACULTY OF BUSINESS ADMINISTRATION |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
s6614011857321.pdf | 1.68 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.