Please use this identifier to cite or link to this item: http://kmutnb-ir.kmutnb.ac.th/jspui/handle/123456789/181
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributorNATTHAPON PHINNORKen
dc.contributorณัทพล ผินนอกth
dc.contributor.advisorTHITIRAT THAWORNSUJARITKULen
dc.contributor.advisorฐิติรัตน์ ถาวรสุจริตกุลth
dc.contributor.otherKing Mongkut's University of Technology North Bangkoken
dc.date.accessioned2025-05-19T04:03:17Z-
dc.date.available2025-05-19T04:03:17Z-
dc.date.created2025
dc.date.issued9/6/2025
dc.identifier.urihttp://kmutnb-ir.kmutnb.ac.th/jspui/handle/123456789/181-
dc.description.abstractThis research aimed to study the guidelines for food waste management in the steel industry according to the attitudes of employees of establishments in the EEC area. A questionnaire was used as a tool to collect data from 201 individuals. Data analysis used statistics of percentage, mean, standard deviation, analysis of mean difference, one-way variance, and Scheffe's test, with statistical significance set at .05The research results found that most of the respondents were female, aged 23-39 years, in supervisory positions, had 10-20 years of work experience, an average income of 15,000-30,000 baht, had been in business for 5-10 years, and were large factories with more than 200 employees. The respondents gave the overall importance at a very important level. When classified by aspect, it was found that avoiding waste, increasing benefits, recycling, and converting to energy were all at a high level, respectively.The results of the comparison of differences classified according to general status, gender, and job position found that there were 4 differences: overall 4 R, avoiding waste generation, increasing benefits, recycling, and converting to energy. When classified by job position, there were 4 differences: overall 4 R, avoiding waste generation, and increasing benefits, with statistical significance at the .05 level.en
dc.description.abstractการวิจัยในครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาแนวทางการจัดการขยะอาหารในอุตสาหกรรมเหล็ก ตามทัศนคติของพนักงานของสถานประกอบการ ในเขตพื้นที่ EEC โดยใช้แบบสอบถามเป็นเครื่องมือในการเก็บรวบรวมข้อมูลจำนวน 201 ราย การวิเคราะห์ข้อมูลใช้สถิติค่าร้อยละ ค่าเฉลี่ยค่าส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน การวิเคราะห์ความแตกต่างของค่าเฉลี่ย ค่าความแปรปรวนทางเดียวและค่าเชฟเฟ่ กำหนดนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ .05 ผลการวิจัยพบว่า ผู้ตอบแบบสอบถามส่วนใหญ่เป็นส่วนใหญ่เป็นกลุ่มเพศหญิง อายุอยู่ในช่วง 23-39 ปี ตำแหน่งระดับหัวหน้างาน  มีประสบการณ์ การทำงาน 10-20 ปี รายได้เฉลี่ย 15,000-30,000 บาท ระยะเวลาในการดำเนินธุรกิจ ระหว่าง 5 – 10 ปี ขนาดของสถานประกอบการโรงงานขนาดใหญ่ จำนวนบุคลากรมากกว่า200 คนขึ้นไป   ผู้ตอบแบบสอบถามให้ระดับความสำคัญโดยภาพรวมอยู่ในระดับสำคัญมาก เมื่อจำแนกเป็นรายด้านพบว่า หลีกเลี่ยงการก่อให้เกิดขยะ ด้านการเพิ่มประโยชน์ ด้านนำกลับมาใช้ใหม่และ ด้านการเปลี่ยนเป็นพลังงาน อยู่ในระดับมากทั้งหมดเรียงตามลำดับ ผลการเปรียบเทียบความแตกต่างจำแนกตามสถานภาพทั่วไปด้านเพศ และตำแหน่งงานพบว่า มีความแตกต่างกัน จำนวน 4 รายการ ได้แก่  ด้านภาพรวม 4 R ด้านการหลีกเลี่ยงการก่อให้เกิดขยะ ด้านการเพิ่มประโยชน์ ด้านการรีไซเคิลและด้านการเปลี่ยนเป็นพลังงาน เมื่อจำแนกด้านตำแหน่งงานพบว่า มีความแตกต่างกัน จำนวน 4 รายการ ได้แก่ ด้านภาพรวม 4 R ด้านหลีกเลี่ยงการก่อให้เกิดขยะและ ด้านการเพิ่มประโยชน์ อย่างมีนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ 0.05th
dc.language.isoth
dc.publisherKing Mongkut's University of Technology North Bangkok
dc.rightsKing Mongkut's University of Technology North Bangkok
dc.subjectแนวทางการจัดการขยะอาหารth
dc.subjectอุตสาหกรรมเหล็กth
dc.subjectเขตพัฒนาพิเศษภาคตะวันออกth
dc.subjectManagement of Fooden
dc.subjectPlastic industryen
dc.subjectEECen
dc.subject.classificationBusinessen
dc.subject.classificationManufacturingen
dc.subject.classificationManagement and administrationen
dc.titleManagement of Food Wast in the  Plastic Industry Perspectives of Employees in the EEC Regionen
dc.titleแนวทางการจัดการขยะอาหาร ในอุตสาหกรรมเหล็ก ตามทัศนคติของพนักงานของสถานประกอบการในเขตพื้นที่ EECth
dc.typeIndependent Studyen
dc.typeการค้นคว้าอิสระth
dc.contributor.coadvisorTHITIRAT THAWORNSUJARITKULen
dc.contributor.coadvisorฐิติรัตน์ ถาวรสุจริตกุลth
dc.contributor.emailadvisorthitirat.t@fba.kmutnb.ac.th,thitiratth@kmutnb.ac.th
dc.contributor.emailcoadvisorthitirat.t@fba.kmutnb.ac.th,thitiratth@kmutnb.ac.th
dc.description.degreenameMaster of Business Administration (บธ.ม.)en
dc.description.degreenameบริหารธุรกิจมหาบัณฑิต (M.B.A.)th
dc.description.degreelevelMaster's Degreeen
dc.description.degreelevelปริญญาโทth
dc.description.degreedisciplineIndustrial Business Administrationen
dc.description.degreedisciplineบริหารธุรกิจอุตสาหกรรมth
Appears in Collections:FACULTY OF BUSINESS ADMINISTRATION

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
s6614011857321.pdf1.68 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.