Please use this identifier to cite or link to this item: http://kmutnb-ir.kmutnb.ac.th/jspui/handle/123456789/45
Title: Factors the selection of to Use Cooking Oil in Bangkok
ปัจจัยในการตัดสินใจเลือกใช้น้ำมันในการประกอบอาหารในกรุงเทพมหานคร
Authors: METHAWEE VONGSIRISOPAK
เมธาวี วงษ์สิริโสภาคย์
CHUSRI LERTRUSDACHAKUL
ชูศรี เลิศรัตน์เดชากุล
King Mongkut's University of Technology North Bangkok
CHUSRI LERTRUSDACHAKUL
ชูศรี เลิศรัตน์เดชากุล
chusri.l@fba.kmutnb.ac.th
chusri.l@fba.kmutnb.ac.th
Keywords: ปัจจัยในการตัดสินใจ
การเลือกใช้บริการ
น้ำมันในการประกอบอาหาร
Factors affecting the selection
Service selection
Use Cooking Oil
Issue Date:  9
Publisher: King Mongkut's University of Technology North Bangkok
Abstract: This independent study aimed to study the importance of factors in deciding to use cooking oil in Bangkok. The sample group used was 100 consumers who use cooking oil, live, work or study in Bangkok, obtained by accidental sampling. The research instrument was a questionnaire on factors in deciding to use cooking oil in Bangkok. The statistics used for data analysis were percentage, mean and standard deviation.The research results found that: 1. Most of the sample respondents were female, aged 26-35 years, had a bachelor's degree, worked as employees of private companies, had an average monthly income of 25,001-35,000 baht, and had 3-4 family members.2. The level of importance of factors in deciding to use cooking oil in Bangkok, the overall result is at a high level with an average value of 4.19. When considering each aspect, it was found that product, price, place, and marketing promotion are at a high level of importance, with place having an average value of 4.33, price having an average value of 4.31, product having an average value of 4.12, and marketing promotion having an average value of 4.00, respectively.
การศึกษาค้นคว้าอิสระครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาระดับความสำคัญของปัจจัยในการตัดสินใจเลือกใช้น้ำมันในการประกอบอาหารในกรุงเทพมหานคร กลุ่มตัวอย่างที่ใช้ คือผู้บริโภคที่ใช้น้ำมันในการประกอบอาหาร ที่พักอาศัย ทำงาน หรือกำลังศึกษาในกรุงเทพมหานครจำนวน 100 คน ได้มาด้วยการสุ่มตัวอย่างแบบบังเอิญ เครื่องมือที่ใช้ในการวิจัยเป็นแบบสอบถามปัจจัยในการตัดสินใจเลือกใช้น้ำมันในการประกอบอาหารในกรุงเทพมหานคร สถิติที่ใช้ในการวิเคราะห์ข้อมูลได้แก่ ค่าร้อยละ ค่าเฉลี่ย และส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐานผลการวิจัยพบว่า1. กลุ่มตัวอย่างที่ตอบแบบสอบถามส่วนใหญ่เป็นเพศหญิง มีอายุ 26 - 35 ปี ระดับการศึกษาปริญญาตรี ประกอบอาชีพ พนักงานบริษัทเอกชน รายได้เฉลี่ยต่อเดือน 25,001 –35,000 บาท และจำนวนสมาชิกในครอบครัวรวมตัวท่าน 3-4 คน 2. ระดับความสำคัญของปัจจัยในการตัดสินใจเลือกใช้น้ำมันในการประกอบอาหารในกรุงเทพมหานคร ผลโดยภาพรวมอยู่ในระดับมาก มีค่าเฉลี่ยเท่ากับ 4.19 เมื่อพิจารณาเป็นรายด้าน พบว่า ด้านผลิตภัณฑ์  ด้านราคา ด้านสถานที่ และด้านการส่งเสริมการตลาด อยู่ในระดับความสำคัญมาก โดยด้านสถานที่ มีค่าเฉลี่ยเท่ากับ 4.33 ด้านราคา มีค่าเฉลี่ยเท่ากับ4.31 ด้านผลิตภัณฑ์ มีค่าเฉลี่ยเท่ากับ 4.12 และด้านการส่งเสริมการตลาด มีค่าเฉลี่ยเท่ากับ4.00  ตามลำดับ
URI: http://kmutnb-ir.kmutnb.ac.th/jspui/handle/123456789/45
Appears in Collections:FACULTY OF BUSINESS ADMINISTRATION

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
s6614011854232.pdf800.68 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.