Please use this identifier to cite or link to this item: http://kmutnb-ir.kmutnb.ac.th/jspui/handle/123456789/182
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributorSARAWUT CHIANGMAen
dc.contributorศราวุฒิ เชียงมาth
dc.contributor.advisorTHITIRAT THAWORNSUJARITKULen
dc.contributor.advisorฐิติรัตน์ ถาวรสุจริตกุลth
dc.contributor.otherKing Mongkut's University of Technology North Bangkoken
dc.date.accessioned2025-05-19T04:03:17Z-
dc.date.available2025-05-19T04:03:17Z-
dc.date.created2025
dc.date.issued9/6/2025
dc.identifier.urihttp://kmutnb-ir.kmutnb.ac.th/jspui/handle/123456789/182-
dc.description.abstractThis study aims to investigate food waste management practices in the petrochemical industry within the EEC, as perceived by employees. A questionnaire was administered to 212 participants. Data was analysed using percentages, means, standard deviations, t-tests, one-way ANOVA, and Scheffe's post-hoc tests.The research findings showed that 1) the majorly respondents were female, aged 23 and 39, operational-level positions, had 10-20 years of experience, Salary more than 45,000, and medium-sized of companies that had been in operation for less than 10 years. 2) Overall, respondents placed a very high importance on food waste management, they rated reducing, reusing, recycling, and energy recovery as high, in that order. 3) Hypothesis testing revealed that different employee demographics significantly influenced food waste management practices in the petrochemical industry. Specifically, individuals aged 55 and over demonstrated significantly higher 4R principles compared to those aged 23-39. Additionally, operational-level employees exhibited higher 4R principles compared to supervisory-level employees. Furthermore, employees with more than 20 years of experience demonstrated higher 4R principles compared to those with less than 10 years and 10-20 years of experience.en
dc.description.abstractการศึกษาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาแนวทางการจัดการขยะอาหารของอุตสาหกรรมปิโตรเคมี ตามทัศนคติของพนักงานของสถานประกอบการ ในเขตพื้นที่ EEC โดยใช้แบบสอบถามเป็นเครื่องมือในการเก็บรวบรวมข้อมูลจากกลุ่มตัวอย่างจำนวน 212 ราย การวิเคราะห์ข้อมูลใช้สถิติค่าร้อยละ ค่าเฉลี่ย ค่าส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน การเปรียบเทียบความแตกต่างของค่าเฉลี่ย การวิเคราะห์ความแปรปรวนทางเดียว การวิเคราะห์ความแตกต่างของค่าเฉลี่ยเป็นรายคู่ ผลการวิจัยพบว่า 1) ผู้ตอบแบบสอบถามส่วนใหญ่เป็นเพศหญิง ช่วงอายุ 23 - 39 ปี ตำแหน่งพนักงานระดับปฏิบัติการ อายุงานโดยเฉลี่ย 10 – 20 ปี รายได้เฉลี่ย มากกว่า 45,000 บาท สถานประกอบการดำเนินกิจการ น้อยกว่า10 ปี และขนาดกลาง 2) ผู้ตอบแบบสอบถามให้ระดับความสำคัญโดยภาพรวมระดับมาก เมื่อจำแนกเป็นรายด้าน พบว่า ด้านการลด ด้านนำกลับมาใช้ใหม่ ด้านการรีไซเคิล และ ด้านการเปลี่ยนเป็นพลังงาน อยู่ในระดับมาก เรียงตามลำดับ 3) ผลการทดสอบสมมติฐาน สถาณภาพส่วนบุคคลแตกต่างกันส่งผลต่อแนวทางการจัดการขยะอาหารในอุตสาหกรรมแตกต่างกัน จำแนกตามช่วงอายุ ตำแหน่งงาน อายุงานโดยเฉลี่ย โดยช่วงอายุ 55 ปีขึ้นไป มีแนวทางการจัดการขยะอาหาร ด้านภาพรวม 4R  มากกว่า ช่วงอายุ 23-39 ปี และ พนักงานระดับปฏิบัติการ มีแนวทางการจัดการขยะอาหาร ด้านภาพรวม 4R  มากกว่า ระดับหัวหน้างาน และ อายุงานโดยเฉลี่ยมากกว่า 20 ปีขึ้นไป มีแนวทางการจัดการขยะอาหารในอุตสาหกรรม ด้านภาพรวม 4R  มากกว่า อายุงานโดยเฉลี่ยต่ำกว่า 10 ปี และอายุงานโดยเฉลี่ย10-20 ปีth
dc.language.isoth
dc.publisherKing Mongkut's University of Technology North Bangkok
dc.rightsKing Mongkut's University of Technology North Bangkok
dc.subjectการจัดการขยะอาหารในth
dc.subjectอุตสาหกรรมปิโตรเคมีth
dc.subjectเขตพัฒนาพิเศษภาคตะวันออกth
dc.subjectManagement of Food Wasten
dc.subjectChemical industryen
dc.subjectEECen
dc.subject.classificationBusinessen
dc.subject.classificationWater supply; sewerage, waste management and remediation activitiesen
dc.subject.classificationManagement and administrationen
dc.titleAn investigation into employee attitudes towards food waste management practices in the petrochemical sector.en
dc.titleแนวทางการจัดการขยะอาหารของอุตสาหกรรมปิโตรเคมี ตามทัศนคติของพนักงานในสถานประกอบการth
dc.typeIndependent Studyen
dc.typeการค้นคว้าอิสระth
dc.contributor.coadvisorTHITIRAT THAWORNSUJARITKULen
dc.contributor.coadvisorฐิติรัตน์ ถาวรสุจริตกุลth
dc.contributor.emailadvisorthitirat.t@fba.kmutnb.ac.th,thitiratth@kmutnb.ac.th
dc.contributor.emailcoadvisorthitirat.t@fba.kmutnb.ac.th,thitiratth@kmutnb.ac.th
dc.description.degreenameMaster of Business Administration (บธ.ม.)en
dc.description.degreenameบริหารธุรกิจมหาบัณฑิต (M.B.A.)th
dc.description.degreelevelMaster's Degreeen
dc.description.degreelevelปริญญาโทth
dc.description.degreedisciplineIndustrial Business Administrationen
dc.description.degreedisciplineบริหารธุรกิจอุตสาหกรรมth
Appears in Collections:FACULTY OF BUSINESS ADMINISTRATION

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
s6614011857355.pdf3.48 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.