Please use this identifier to cite or link to this item: http://kmutnb-ir.kmutnb.ac.th/jspui/handle/123456789/179
Title: Guidelines for food waste management in the automotive industry under the supervision of employees in the establishment
แนวทางการแนวทางการจัดการขยะอาหารในโรงงานอุตสาหกรรมชิ้นส่วนยานยนต์ตามทัศนคติของพนักงานของสถานประกอบการ
Authors: PAKORNKIAT KONGSATITSATIAN
ปกรณ์เกียรติ คงสถิตเสถียร
THITIRAT THAWORNSUJARITKUL
ฐิติรัตน์ ถาวรสุจริตกุล
King Mongkut's University of Technology North Bangkok
THITIRAT THAWORNSUJARITKUL
ฐิติรัตน์ ถาวรสุจริตกุล
thitirat.t@fba.kmutnb.ac.th,thitiratth@kmutnb.ac.th
thitirat.t@fba.kmutnb.ac.th,thitiratth@kmutnb.ac.th
Keywords: แนวทางการจัดการขยะอาหาร
อุตสาหกรรมชิ้นส่วนยานยนต์
ปรากฏการณ์เรือนกระจก
Food waste management guidelines
Automotive parts industry
Greenhouse effect
Eastern Economic Corridor
Issue Date:  9
Publisher: King Mongkut's University of Technology North Bangkok
Abstract: Currently, industrial establishments that are involved in food processing have problems with excess food from production, which leads to food waste. According to the report of the Food and Agriculture Organization of the United Nations, 1 in 3 of the food produced each year becomes food waste due to factors such as excessive food production, transportation, distribution, and consumption, which lead to an increase in excess food.Therefore, this research aims to study the management of food waste according to the attitudes of employees in the automotive parts industry in the EEC area. A questionnaire was used as a tool to collect data from a sample of 201 people. Data analysis used statistics of percentage, mean, standard deviation, analysis of mean differences, one-way variance, and Scheffe's analysis of differences, with statistical significance set at .05The results of the research found that most respondents were male, aged 23-39, in operational positions, had less than 10 years of work experience, and had an average income of more than 15,000-30,000 baht. The duration of the establishment was less than 10 years. The size of the establishment you work for is a small establishment with no more than 50 employees. The environmental management policy is to use complaints from the community regarding environmental impacts to improve and resolve them. In the part of assigning the main environmental responsibility person, which is the environmental manager, the respondents gave importance to the overall picture of avoiding the creation of waste (Reduce), the overall picture of increasing benefits (Reuse), the overall picture of recycling (Recycle), the overall picture of energy conversion (Recover), which was overall at a very important level. For the results of considering each item, the average scores were ranked from highest to lowest.
ปัจจุบันสถานประกอบการอุตสาหกรรมที่ดำเนินการเกี่ยวกับการแปรรูป พบปัญหาเกี่ยวกับอาหารส่วนเกินที่เกิดจากการผลิต จนก่อให้เกิดขยะอาหาร ตามรายงานขององค์การอาหารและการเกษตรแห่งสหประชาชาติ พบว่า 1 ใน 3 ของอาหารที่ผลิตทั้งปีกลายเป็นขยะอาหารมีสาเหตุจาก ปัจจัยการผลิตอาหารที่มากเกินความจำเป็น ตลอดจน การขนส่ง การจัดจำหน่ายรวมถึงการบริโภคที่ก่อให้เกิดอาหารส่วนเกินเพิ่มขึ้น ดังนั้น การวิจัยในครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาแนวทางการจัดการขยะอาหาร ตามทัศนคติของพนักงานในอุตสาหกรรมชิ้นส่วนยานยนต์ในเขตพื้นที่ EEC โดยใช้แบบสอบถามเป็นเครื่องมือในการเก็บรวบรวมข้อมูลจากกลุ่มตัวอย่างจำนวน201 ราย การวิเคราะห์ค่าร้อยละ ค่าเฉลี่ย ค่าส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน การวิเคราะห์ความแตกต่างของค่าเฉลี่ย ค่าความแปรปรวนทางเดียว และวิเคราะห์ความแตกต่างด้วยวิธีเชฟเฟ่ กำหนดนัยสำคัญทางสถิติที่ระดับ .05ผลการวิจัยพบว่า ผู้ตอบแบบสอบถามส่วนใหญ่เป็นเพศชาย อายุอยู่ในช่วง 23 - 39 ปีตำแหน่งระดับปฏิบัติการ มีประสบการณ์การทำงานต่ำกว่า 10  ปี รายได้เฉลี่ยมากกว่า  15,000 –30,000 บาท ระยะเวลาในการดำเนินกิจการของสถานประกอบ น้อยกว่า 10 ปี ขนาดของสถานประกอบการที่ท่านทำงานอยู่ สถานประกอบการขนาดเล็ก จำนวนบุคลากรไม่เกิน 50 คนมีนโยบายการจัดการสิ่งแวดล้อม คือการนำข้อร้องเรียนจากชุมชนด้านผลกระทบกับสิ่งแวดล้อมนำมาปรับปรุงแก้ไข ในส่วนของการมอบหมายผู้รับผิดชอบหลักด้านสิ่งแวดล้อม คือ ผู้จัดการด้านสิ่งแวดล้อมEnvironmental ผู้ตอบแบบสอบถามให้ความสำคัญ ภาพรวมหลีกเลี่ยงการก่อให้เกิดขยะ ภาพรวมด้านการเพิ่มประโยชน์ ภาพรวมด้านการรีไซเคิล ภาพรวมด้านการเปลี่ยนเป็นพลังงาน โดยภาพรวมอยู่ในระดับสำคัญมาก สำหรับผลการพิจารณาเป็นรายข้อ เรียงลำดับคะแนนเฉลี่ยจากมากไปน้อย
URI: http://kmutnb-ir.kmutnb.ac.th/jspui/handle/123456789/179
Appears in Collections:FACULTY OF BUSINESS ADMINISTRATION

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
s6614011857304.pdf4.64 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.