Please use this identifier to cite or link to this item:
http://kmutnb-ir.kmutnb.ac.th/jspui/handle/123456789/176
Title: | Development of Potentiality Model for Supervisors to Sustainability Competitiveness in Beverage Industry. การพัฒนารูปแบบสมรรถนะหัวหน้างานในโรงงานอุตสาหกรรมผลิตเครื่องดื่มเพื่อการพัฒนาที่ยั่งยืน |
Authors: | MATAR PATCHKHIKW เมธา เพ็ชรเขียว SUCHART SIENGCHIN สุชาติ เซี่ยงฉิน King Mongkut's University of Technology North Bangkok SUCHART SIENGCHIN สุชาติ เซี่ยงฉิน suchart.s@tggs.kmutnb.ac.th,sucharts@kmutnb.ac.th suchart.s@tggs.kmutnb.ac.th,sucharts@kmutnb.ac.th |
Keywords: | รูปแบบสมรรถนะหัวหน้างาน อุตสาหกรรมผลิตเครื่องดื่ม การพัฒนาที่ยั่งยืน Supervisor Performance Model Beverage Industry Sustainable Development |
Issue Date: | 9 |
Publisher: | King Mongkut's University of Technology North Bangkok |
Abstract: | This research aims to 1) identify the competency elements of supervisors in beverage factories for sustainable development. 2) Develop a competency model for supervisors in beverage factories to support sustainable development. 3) Create a guidebook for developing supervisor competency models within the beverage industry, considering the transition in alignment with the Sustainable Development Goals (SDGs). Methodology: 1) This study employs the Delphi technique, targeting experts as the primary respondents. The research instruments include in-depth interviews and questionnaires, while the statistical analyses applied consist of the median and interquartile range (IQR) values. Findings: The results indicate that the supervisor competency model for sustainable development in the beverage industry comprises three main components and 17 sub-components as follows: 1) Knowledge (5 sub-components): 1.1 Product Knowledge 1.2 Production Process and Innovation Knowledge 1.3 Digital Technology Knowledge 1.4 Safety and Environmental Knowledge 1.5 Knowledge of Sustainable Development Goals (SDGs)2) Skills (8 sub-components): 2.1 Production Planning and Control Skills 2.2 Cost Analysis Skills 2.3 Production Process Improvement Skills 2.4 Production Machinery and Equipment Maintenance Skills 2.5 Quality Control Skills 2.6 Production Problem Analysis Skills 2.7 Communication Skills 2.8 Human Resource Management Skills 3) Attributes (4 sub-components): 3.1 Ethics and Professional Conduct 3.2 Leadership 3.3 Human Relations 3.4 Systematic Thinking Expert Evaluation: A group seminar with 13 experts was conducted to evaluate the supervisor competency model and development guidebook. The findings reveal unanimous agreement among the experts regarding the model’s appropriateness and applicability. Furthermore, five additional experts assessed the guideline, concluding that it is suitable for practical implementation. This model and its development guidebook are deemed effective in enhancing supervisory competencies to drive sustainable development goals within the beverage industry and potentially other industrial sectors. การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์1)เพื่อศึกษาองค์ประกอบสมรรถนะหัวหน้างานในโรงงานอุตสาหกรรมผลิตเครื่องดื่มเพื่อการพัฒนาที่ยั่งยืน2)เพื่อพัฒนารูปแบบสมรรถนะหัวหน้างานในโรงงานอุตสาหกรรมผลิตเครื่องดื่มเพื่อการพัฒนาที่ยั่งยืนและ3)เพื่อสร้างคู่มือแนวทางการพัฒนาสมรรถนะหัวหน้างานในโรงงานอุตสาหกรรมผลิตเครื่องดื่มเพื่อการพัฒนาที่ยั่งยืน รูปแบบการวิจัยในครั้งนี้ใช้เทคนิคเดลฟายโดยมีกลุ่มเป้าหมายเป็นกลุ่มผู้เชี่ยวชาญ จำนวน 20 คน และประชุมสัมมนากลุ่มพิจารณาและประเมินรูปแบบโดยผู้ทรงคุณวุฒิ จำนวน 13 คน เครื่องมือที่ใช้ในการวิจัย ประกอบด้วยแบบสัมภาษณ์ และแบบสอบถาม สถิติวิเคราะห์ที่ใช้ประกอบด้วยค่ามัธยฐาน (Median) และค่าพิสัยระหว่างควอไทล์ (IQR) ผลการวิจัยพบว่า รูปแบบสมรรถนะหัวหน้างานในโรงงานอุตสาหกรรมผลิตเครื่องดื่มเพื่อการพัฒนาที่ยั่งยืน ประกอบด้วย 3 องค์ประกอบหลัก และ 17 องค์ประกอบย่อย ประกอบด้วย 1) ด้านความรู้ (Knowledge) มี 5 องค์ประกอบย่อย ประกอบด้วย 1.1 ความรู้ด้านผลิตภัณฑ์ 1.2 ความรู้กระบวนการผลิตและนวัตกรรม 1.3 ความรู้ด้านเทคโนโลยีดิจิทัล 1.4 ความรู้ด้านความปลอดภัยและสิ่งแวดล้อม 1.5 ความรู้ด้านเป้าหมายการพัฒนาเพื่อความยั่งยืน 2) ด้านทักษะ (Skills) มี 8 องค์ประกอบย่อย ประกอบด้วย 2.1 ทักษะการวางแผนและควบคุมการผลิต 2.2 ทักษะการวิเคราะห์ต้นทุน 2.3 ทักษะการปรับปรุงกระบวนการผลิต 2.4 ทักษะการบำรุงรักษาเครื่องจักรและอุปกรณ์การผลิต 2.5 ทักษะการควบคุมคุณภาพ 2.6 ทักษะด้านการวิเคราะห์ปัญหาการผลิต 2.7 ทักษะด้านการสื่อสาร 2.8 ทักษะด้านการบริหารงานบุคคล และ 3) ด้านคุณลักษณะ (Attribute) มี 4 องค์ประกอบย่อย ประกอบด้วย 3.1 จริยธรรมและจรรยาบรรณ 3.2 ความเป็นผู้นำ 3.3 มนุษย์สัมพันธ์ 3.4 การคิดเชิงระบบ โดยทำการประเมินความเหมาะสมของรูปแบบสมรรถนะหัวหน้างานในโรงงานอุตสาหกรรมผลิตเครื่องดื่มเพื่อการพัฒนาที่ยั่งยืนและคู่มือการพัฒนาสมรรถนะหัวหน้างานในโรงงานอุตสาหกรรมผลิตเครื่องดื่มเพื่อการพัฒนาที่ยั่งยืน พบว่า ผู้ทรงคุณวุฒิมีความเห็นชอบด้วยมติเอกฉันท์ว่ามีความเหมาะสม สามารถนำไปใช้ในการพัฒนาทักษะเพื่อขับเคลื่อนเป้าหมายการพัฒนาเพื่อความยั่งยืนในธุรกิจอุตสาหกรรมผลิตเครื่องดื่ม และคู่มือแนวทางการพัฒนาสมรรถนะหัวหน้างาน ผู้เชี่ยวชาญจำนวน 5 คน มีความเห็นจากการประเมินว่ามีความเหมาะสมสามารถนำไปประยุกต์ใช้ได้ |
URI: | http://kmutnb-ir.kmutnb.ac.th/jspui/handle/123456789/176 |
Appears in Collections: | FACULTY OF BUSINESS AND INDUSTRIAL DEVELOPMENT |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
s6516011956151.pdf | 7.72 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.